2013年6月24日 星期一

季季紅風味酒家 (乳豬世家)

人均消費:HKD$123

香港人經常拎乳豬作為好多用途如拜神、結婚之用,但其實乳豬齋食都唔食好差。季季紅就拎左隻乳豬+炒飯一齊燒。佢將食乳豬既方法加多一項。季季紅之前偽屯門藍地好出名,勁到搞上市8179.HK,不過就成日唔升。今次我地幫襯灣仔分店係因為近大家。

一隻豬既size 都唔細隻,所以如果想去試就suggest你一次過搵12人,咁先食得晒,其實每人兩件豬+2碗飯,乜都夠。當日我一行12人去食,個個都食到捧住個肚走。呢間野都幾串咀,隻豬係要預早一日訂定。所以一定齊腳先好去。

講番佢隻豬先,皮脆就一定啦。制法就係佢先劏左隻豬,起晒D內臟,然後再釀D炒飯入去。跟住拎豬+飯去燒,飯有豬油香,加上炒底,好野味,豬油飯,想唔飽都難。

乳豬拼飯 ($620)


佢原隻豬拎去燒,係你面前劏豬

佢仲有個點心拼盤,都好抵食,一個拼盤有齊潮州粉果x2、豆苗餃x2、流沙包、叉燒包、馬拉糕同牛肉球。只係收$19。出面一家無可能有咁平食到咁多野

點心拼盤 ($19)

椒鹽豆腐D椒鹽香,炸皮薄,豆腐新鮮。加上辣粉,正(thumbs up)

椒鹽豆腐

豉汁蒸鯇魚 - 一般

好:乳豬油飯超正。
壞:煮法比較舊式,用油很多

光顧日期:24 June, 2013

地址 : 灣仔灣仔道3號尚翹峰第1座1樓, 2樓, 地下B1號舖
Openrice : http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=94955

沒有留言:

張貼留言